Tips om ongedierte buiten je woning te houden

5 Tips om ongedierte buiten je woning te houden

Als je geen overlast van ongedierte wilt moet je er gewoon voor zorgen dat ongedierte je woning niet in kan komen. Het klinkt natuurlijk heel logisch en simpel, maar als je weet dat een muis aan een opening van een halve centimeter genoeg heeft om doorheen te komen dan is het helemaal niet zo makkelijk om dit zonder enige kennis van zaken te doen. Waar je op moet letten gaan we je hieronder vertellen.

Hou je ramen en deuren niet gesloten

hor vliegende insecten buiten houdenVeel vliegend ongedierte (bijvoorbeeld vliegen, muggen en lieveheersbeestjes) komen simpelweg gewoon door een open raam binnenvliegen. Zeker plekken waar het ook nog eens naar lekker eten ruikt werken als een magneet op vliegen. Het laten luchten en ventileren van een ruimte is heel belangrijk, maar doe het wel verstandig.

Zorg er altijd voor dat je horren gebruikt voor openstaande ramen en deuren. Deze zijn in allerlei maten, soorten en prijzen te koop bij de bouwmarkt. Wanneer je een hordeur voor een deur hebt zitten die je veel gebruikt kan dat lastig zijn, soms is het dan fijn om hier een vliegengordijn op te hangen, dit houdt vliegen ook redelijk goed om binnen te komen. Het zijn overigens niet alleen vliegende insecten die deur openstaande ramen en deuren binnen komen, muizen en ratten kunnen natuurlijk ook gewoon door een openstaande deur naar binnen wandelen.

Maak je stootvoegen ongedierte dicht

Stootvoegen bevinden zich in je buitenmuur. Het zijn kleine ventilatie-openingen tussen je stenen in. Ze hebben ventilatie van je kruipruimte als doel maar ze zijn bovendien een ingang voor ongedierte. Muizen en wespen komen hierdoor naar binnen en kunnen dan voor overlast zorgen. De stootvoegen kan je makkelijk afsluiten met zogenaamde bijenbekjes en rvs weringsgaas. Dit klem je in de stootvoegen waardoor ongedierte geen kans meer heeft, maar ventilatie nog wel mogelijk blijft.

Maak openingen naar je kruipruimte dicht

De meeste woningen hebben een kruipruimte. Hier kan ongedierte vrij eenvoudig inkomen en het duurt vaak een tijd voor je dat in de gaten hebt. Meestal zal het dan al te laat zijn en zal je muizenoverlast hebben. Zorg er daarom voor dat muizen geen kans hebben om je woning in te komen vanaf de kruipruimte, maak alle openingen dicht. De openingen onder je keuken en in de meterkast zorgen vaak voor de meeste overlast. Er lopen hier leidingen naar beneden (gas, water en electra) en de ruimte tussen je leiding en het gat in je vloer is groter dan nodig. Hier kan vervolgens ongedierte door naar binnen. Maak dit dicht met pannenspons.

Zorg dat je huis schoon is

Vuil en viezigheid trekken ongedierte aan, zo simpel is het. Zorg er daarom voor dat je je huishouden op orde hebt. Regelmatig stofzuigen en dweilen, zet je vaat direct in de vaatwasser en als je die niet hebt doe je gewoon dagelijks de afwas, hou je aanrecht netjes schoon, etc… Allemaal standaard maat regelen die er voor zorgen dat ongedierte niet wil komen. Als jij zorgt dat er niks te halen en te grijpen valt voor de beestjes dan zullen ze vanzelf wegblijven.

Wil je helemaal zeker zijn, gebruik dan een goede stoomreiniger. Hier kan je heel wat informatie vinden over goede opties die met een hoge temperatuur heel wat ongedierte en larven/eitjes meteen doodmaken.

Huisdieren zorgen voor ongedierte

Het is algemeen bekend dat honden en katten voor ongedierte kunnen zorgen, in het bijzonder vlooien. Als je ziet dat je dieren ga dan op onderzoek uit en geef ze indien nodig een behandeling. Daarnaast heb je de plek waar honden en katten eten en slapen, maak ook deze plaatsen geregeld schoon omdat het simpelweg ongedierte aantrekt. De geur van knaagdieren (konijnen, cavia’s, ratjes, etc…) trekt vliegen aan. Verschoon hokken wekelijks en als ze stinken vaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *