Bedrijfsschade door ongedierte toegelicht

Ongedierte leeft overal. Op straat, in het park, thuis maar ook bij bedrijven. Ongeacht het type bedrijf dat je hebt, de kans dat je last van ongedierte krijgt is zeker aanwezig. Sommige mensen doen hier heel luchtig over terwijl het eigenlijk een behoorlijk serieuze zaak is. Ongedierte kan namelijk zorgen voor bedrijfsschade, direct en indirect.

Knaagschade, reputatieschade, verzuim van personeel en kan zelfs tot sluiting van het bedrijf leiden. We gaan in dit artikel in op de ellende die ongedierte met zich kan meebrengen in je bedrijf.

Reputatieschade

Bedrijfsschade door ongedierteMet alle vormen van social media en websites waar je ervaringen op kan achterlaten is reputatieschade een vorm van schade die je echt heel serieus moet nemen. Als je bijvoorbeeld een hotel hebt waarbij je bedwantsen hebt in één van de kamers moet je je klanten altijd serieus nemen. Bij klachten niet moeilijk doen en direct omzetten naar een andere kamer. Leg ze in de watten, bied je excuses aan en laat direct zien dat je aan de klacht werkt.

Op het moment dat je klanten zich niet serieus voelen genomen zullen ze negatieve reviews gaan plaatsen wat ervoor kan zorgen dat men niet meer naar je hotel komt. Dit zelfde geldt uiteraard voor andere vormen van ongedierte als muizen, kakkerlakken en ratten.

Zorg er voor dat je je zaakjes onder controle hebt en dat er periodiek een ongediertebestrijder langs komt om dit voor je te doen. Hiermee voorkom je niet voor 100% dat je overlast van ongedierte hebt maar wel voor een groot deel en je laat ook aan officiële instanties zien dat je serieus omgaat met dit bedrijfsproces.

Knaagschade

Het hebben van muizen en ratten kan tot behoorlijke schadeposten leiden. In een restaurant kan de etensvoorraad worden aangetast. Alles waar schade aan zit zal weggegooid moeten, dat kost gewoon geld. Deze schade kan nog veel groter worden wanneer muizen en / of ratten het hebben voorzien op de stroomkabels binnen een bedrijf.

Het opsporen van de schade door een specialist kan al behoorlijk oplopen in de kosten. Nog een maatje erger is het wanneer de schade aan elektriciteitskabels een brand tot gevolg geen. Dit is ook nog eens levensgevaarlijk.

Verzuim van personeel

Werknemers van een organisatie hebben recht een op schone, hygiënische en veilige werkplek. Op het moment dat er serieus ongedierte in een bedrijf aanwezig is kan dat zonder meer een reden zijn voor het personeel om zich ziek te melden. Een stukje angst is voor veel mensen ook een reden om niet meer te komen.

Bedenk zelf, dit is eigenlijk toch ook gewoon terecht. Ongedierte is een bron van verspreiden van ziektes, dat moet gewoon niet kunnen binnen een bedrijf.

Sluiting van je bedrijf

rattenprobleem bedrijfHet hebben van ongedierte in je bedrijf kan een gegronde reden zijn tot een verplichte sluiting. Het zal de NVWA zijn die deze beslissing neemt na grondige inspecties en waarschuwingen. Natuurlijk zal dit bij klein overlast niet direct gebeuren, maar bij extreme overlast in bijvoorbeeld een supermarkt of restaurant het in bepaalde gevallen zelfs tot een directe sluiting van het pand komen. Het mag dan weer open op het moment dat de overlast weer is verholpen wat soms wel even kan duren. De kosten van het pand en personeel lopen door terwijl de inkomsten volledig zijn weggevallen. In de webshop van Steffi Vertriest die thee verkoopt worden daardoor bijvoorbeeld actief een hele hoop maatregelen genomen om allerhande ongedierte geen enkele kans te geven om nog maar in de buurt van de producten te komen. Het risico voor het bedrijf én de veiligheid van de consumptiegoederen is gewon té groot!

Laat het niet zover komen en zorg ervoor dat ongedierte niet de overhand krijgt binnen jouw organisatie. Neem je verantwoordelijkheid en ga hier op een volwassen manier mee om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *