Een jaar of 10 geleden had je vast nog nooit van deze rups gehoord, maar de laatste jaren is dit beestje in de zomermaanden vaak in het nieuws geweest. Op steeds meer plekken in Nederland is deze rups in de eikenbomen te vinden en veroorzaakt veel overlast. Meer informatie over deze rups kun je hieronder vinden.
De rups
De eikenprocessierups is het voorstadium van de eikenprocessievlinder, dit is een nachtvlinder uit de familie van de tandvlinders. Zoals de naam al aangeeft, leeft deze vlinder in buurten waar veel eikenbomen staan en zet hier dus ook de eitjes af waaruit de rupsen voortkomen. Al voor de winter worden door de vlinders de eitjes afgezet, hier overwinteren de dieren in. In het voorjaar komen deze uit en verschijnen de eerste rupsen.
De rupsen zijn ongeveer 3 centimeter groot en duidelijk te herkennen aan hun behaarde lichaam (grote witte haren). In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze grote witte haren niet de brandharen die veel overlast veroorzaken. De brandharen zijn vrijwel niet met het blote oog te zien en zijn slechts 0,3 millimeter groot. De brandharen zijn voorzien van minuscule weerhaakjes. Op het moment dat de rups zich bedreigd voelt, schiet het de brandharen af die door de wind worden meegenomen. Soms kunnen deze tot wel 100 meter ver komen.
De kleine brandhaartjes kunnen in je huid, ogen of luchtwegen komen waardoor ze een branderig en jeukend gevoel geven. Dit kan ook vaak leiden tot benauwdheid. Je kan je er echt flink ziek van voelen en niet meer de deur uit durven gaan vanwege de hevige overlast.
In de eikenbomen zitten de nesten van de rupsen. Deze herken je aan de spinsels, een draadachtig geheel met veel rupsen erin. Vanuit de nesten zie je een spoor van rupsen die netjes achter elkaar aan richting de blaadjes van de boom gaan om zich vol te eten. Blijf hiervan uit de buurt!
Oorzaak en natuurlijke vijanden
Zoals in het begin al aangegeven wordt de overlast die de rupsen geven ieder jaar groter. Steeds meer eikenbomen door heel Nederland worden de thuisbasis van deze rupsen, maar hoe komt dat nou?
Eigenlijk zijn hiervoor twee belangrijke oorzaken. De eerste is de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde worden de winters steeds zachter waardoor de beestjes steeds beter overleven. De volgende oorzaak is het gebrek aan natuurlijke vijanden. Vogels als koolmeesjes, spreeuwen en mussen vinden de rupsen een heerlijk maaltje, maar door het gebruik van veel insecticiden nemen het aantal van dit soort vogels ieder jaar in rap tempo af. Op het moment dat het aantal vogels weer zal toenemen zul je ook direct zien dat het aantal rupsen zal afnemen.
Als je hieraan mee wilt helpen hang dan bijvoorbeeld een vogelnestje op in je tuin en zorg er voor dat je geen pesticiden tegen insecten meer gebruikt.
Wat te doen bij processierupsen
Op het moment dat je in de gaten hebt dat er een processierupsen in een boom zitten moet je dit direct aangeven bij de gemeente waar de boom staat. Wanneer er een rood lint om de boom gespannen zit dan is het al bekend dat de rupsen hier bivakkeren. Blijf vervolgens uit de buurt bij de boom om er voor te zorgen dat je geen overlast krijgt.
Wanneer de boom op jouw eigen grond staat zal je iemand moeten bellen om de rupsen te bestrijden. Ga dit niet zelf doen omdat je geen idee hebt waar je aan begint. Wanneer je iets fout doet, heb je kans op vele brandharen wat serieus gezondheidsklachten kan veroorzaken.
Processierupsen Bestrijding
Er zijn tegenwoordig vele bedrijven die de rupsen en nesten bestrijden. Ze zijn hiervoor opgeleid en hebben beschermende kleding aan, dit doen ze niet voor niets. De meest vriendelijke manier om te bestrijden is door de rupsen en de nesten op te zuigen met grote stofzuigers.
Andere manieren die je tegenwoordig ziet maar minder vriendelijk zijn: Spuiten met gif, de bomen voorzien van plak strips (waar helaas veel andere dieren op blijven plakken als vogels en vleermuizen) en het nest insprayen met lijm waardoor de rupsen dood zullen gaan. Helaas is dit vaak niet goed voor andere dieren die nog van de rupsen willen eten.
Ben je opzoek naar een spinnenvanger? Je kent ze vast wel van die spinnen die zo groot of eng zijn dat je ze niet durft weg te halen. En wat doe je dan? WOTRE® heeft hiervoor de oplossing, met de spinnenvanger hoef je zelf je handen niet vuil te maken en kan je de spin netjes buiten uitzetten....
HomeGard Eikenprocessierupspray is een spray op basis met silicone polymeren, werkt direct en is vrij van gif en biocide. Nadat de rupsen geraakt zijn door de spray wordt deze direct door het polymerennetwerk ingekapseld en geïmmobiliseerd, hierdoor zullen ze sterven. Het middel heeft u dus...
- Met 100% pure aloë Vera gel- Helpt super tegen irritatie van de eikenprocessierups. - Goed voor NA het zonnebaden. Als je de gel even in de koelkast zet en het daarna op een licht verbrande huid aan brengt zal de huid sneller en mooier herstellen, het voelt dan ook nog lekker verkoelend...
Veldbloemen EikenProcessieRups is een meerjarig mengsel en bestaat uit 16 soorten vlinder- en schermbloemigen. Dit mengsel zorgt voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Het mengsel is te zaaien van maart tot en met oktober. Samenstelling Aardaker / Lathyrus...
Wil je af zijn van ongedierte zoals muizen, spinnen, vliegen en andere ongedierten? Gebruik dan het Magnify 6-Pack Ultrasonische ongedierte verjagers! Diervriendelijk, effectief en doelgericht! Diervriendelijke manier om ongedierte te verjagen De Magnify® ultrasone ongedierte verjager helpt je...
Conclusie
De verwachting is niet dat de overlast van de processierupsen de komende jaren zal verminderen. Hierdoor moet men alert en voorzichtig blijven. Kom niet in de buurt van besmette bomen en ga al zeker niet zelf de bestrijding uitvoeren. Help mee om de natuurlijke vijanden van de rupsen te laten groeien. Alleen op deze manier kunnen we met z’n allen een steentje bijdragen.