lijmvallen en lijmplaten

Lijmvallen en lijmplanken tegen muizen en ratten

Iedereen kent ze wel, de plankjes met een niet hard wordende lijm erop met als doel om muizen en ratten te vangen. Het is ook wel algemeen bekend dat dit een manier is die bij de wet verboden is maar toch kan je ze gewoon via internet bestellen, hoe zit dat? Hoe werken lijmvallen en wat mag wel en wat mag niet. Hieronder de uitleg.

Hoe werken lijmvallen

De lijmvallen (ook wel lijmplanken genoemd) zijn plankjes waar een lijm op ligt die niet hard wordt. Wanneer je de vallen op strategische plekken legt met hierop nog een lokmiddel (bijvoorbeeld beschuit) zal dit knaagdieren aantrekken als muizen en ratten en die zullen hierop stappen. Op het moment dat ze er op stappen komen ze vast te zitten in de lijmlaag en kunnen geen kant meer op. Doordat ze wel blijven bewegen komen ze alleen maar vaster te zitten en is een onvermijdelijke dood het uiteindelijke gevolg. Dit is een alles behalve humane manier om de diertjes aan hun einde te helpen en is daarom ook bij de wet verboden.

Het plaatsen van een lijmval

Als je weet waar je de meeste last van ongedierte hebt, is het met een lijmval over het algemeen niet zo lastig om deze te plaatsen. Wanneer de overlast zich in je keuken bevindt, is het vaak een kwestie van een paar lijmplaatjes onder je aanrecht te leggen om de muizenpopulatie weg te vangen. Wanneer je ongedierte in diverse ruimtes hebt kan het handig zijn om de lijmplaten in doorlopen te leggen. Volg de uitwerpselen en je weet waar de muizen en ratten lopen.

lijmvallenWaar kan je lijmplanken kopen

Dat is niet zo moeilijk! Tik het eens in op Google en je zult zien dat er vele webshops zijn die deze producten gewoon te koop hebben. Dit is ook toegestaan en ze doen hiermee niks verkeerd. De prijs van lijmvallen is helemaal niet zo duur en vaak zijn deze per doosje van 10 verpakt. In fysieke winkels zie je de lijmvallen niet zo vaak liggen maar online dus wel. Omdat wij tegenstander zijn van het gebruik van lijmvallen zullen we hier geen links naartoe plaatsen. Overigens staat er op geen enkele verpakking dat het gebruik van deze vallen bij de wet verboden is, er zijn ook veel mensen die dit ook niet weten en zullen ze dus blijven kopen.

BSI

Muizen en ratten vangen zonder gif? Doe het met de BSI lijmtube. Knijp de lijm uit op een stukje karton, leg er een stukje kaas op en laat het geur- en kleurloze product zijn werk doen. Het product is ook geschikt voor het vangen van insecten. Daarnaast kan je met de lijm verschillende insecten...

Catchmaster

Lijmbord - Kleefplaat voor Ovi-Catch Muggenvanger Muggenval set van 1 x 2 lijmborden ten behoeve van de Ovi-Catch muggenval ideaal voor agrarisch bedrijven de lijmborden zitten aan elkaar vast geplakt en kunnen bij kamertemperatuur gemakkelijk los getrokken worden.

Ontheffing vragen

In extreme situaties waarbij de volksgezondheid in gevaar is kunnen uitzonderingen gemaakt worden en kan je een ontheffing aanvragen bij het RVO voor het gebruik van lijmplaten. Dit zal over het algemeen direct worden afgekeurd en is de eis dat je al alle overige manieren van bestrijding en preventie hebt uitgevoerd. Denk hierbij aan het dichten van openingen en het gebruik van vallen. Wanneer je geen ontheffing hebt en toch wordt gepakt op het gebruik van lijmplaten loop je het risico een boete te krijgen van €6000,- per lijmplaat. Dat worden dure muizen en ratten om weg te vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *