Mieren onder de tuintegels

Mieren onder de tuintegels: hoe bestrijden

Het hebben van mieren onder de tuintegels is een vervelend probleem. Wanneer het eenmaal zover is kan het ook niet missen dat je er last van hebt. Op diverse plekken tussen je tegels zal je kleine zandhopen zien liggen. Dit zand wordt door de mieren naar buiten gebracht omdat ze ondergrond ruimte nodig hebben om hun nest aan te leggen.

Mieren zijn bij uitstek nuttige dieren in de natuur omdat ze heel veel opruimen, maar doordat ze de nesten onder je tuintegels bouwen zal je al spoedig te maken krijgen met verzakkingen in de tuin, zo snel kan het echt gaan met deze kleine harde werkertjes. Gelukkig kan je er zelf best veel tegen doen en hierdoor de mierenplaag volledig uitroeien. Dit uiteraard bij voorkeur op een zo veilig mogelijke manier die nog eens milieuvriendelijk is ook.

Mierenpoeder gebruiken

Er zijn zowel online als offline diverse soorten mierenpoeder te koop. Mierenpoeder is er in diverse soorten en merken. Zelf zijn wij een groot voorstander om op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier een bestrijding in te zetten en raden om deze reden mierenpoeder aan van ECOstyle, een poeder dat je beter niet gebruikt bij mierenproblemen in huis.

Dit poeder heeft een giftige stof die bekend staat onder de naam Pyrethrinen waar de mieren snel dood van gaan. De mieren nemen de poeder mee naar hun nest en hierdoor zal het nest van binnenuit uitgeroeid worden. De Pyrethrinen worden overigens gewonnen uit in Afrika geteelde bloemen wat het tot een natuurlijke stof maakt.

Het poeder kan direct uit de verpakking in de gaten en kieren tussen de tegels worden gestrooid. Het is verstandig om het zand tussen de tegels eerst een beetje los te maken zodat het poeder een beetje naar beneden kan zakken.

Een andere manier is om het poeder op te lossen in water en het over de plek des onheil te gieten. De uiteindelijke werking is hetzelfde, de mieren moeten de giftige stof mee naar hun nemen en het op die manier uitroeien. Let altijd op dat kinderen en andere dieren niet bij het poeder in de buurt kunnen komen. Ondanks dat de werkzame stof maar beperkt is kan je er natuurlijk wel vervelende ongelukken van krijgen.

Diatomeeenaarde

Het diatomeeenaarde is een 100% natuurlijk product. Je moet het zien als een fijn stof / zand met vlijmscherpe randen waar mieren zeker niet tegenkunnen. Het materiaal is zo scherp dat het dwars door de huid van de mieren gaat. Het materiaal kan zowel binnen als buiten worden gebruikt hoewel wij persoonlijk vinden dat je het beter buiten kunt gebruiken. Wanneer de diatomeeenaarde in je ogen of luchtwegen terecht komt kan het voor vervelende irritaties zorgen.

Het advies is dan ook om altijd een veiligheidsbril en stofkapje te dragen wanneer je hiermee bezig bent. Ondanks dat er meerdere professionals zijn die diatomeeenaarde binnen gebruiken adviseren wij om dit niet te doen.

Cement tussen het zand

Een duurzame oplossing die iets meer werk vergt, is het verwijderen van de tegels in je tuin op de plekken waar de overlast zich bevindt. Vervolgens heel licht cement mixen met het zand onder je tegels en een beetje vochtig maken. Dit heeft vooral veel effect als het om de voeg gaat. Mieren kunnen er dan niet meer vrij in bewegen.

mieren onder tuintegels

Een professionele bestrijder inhuren

Wanneer je er zelf met bovenstaande tips echt niet uitkomt en de mieren blijven maak terugkomen dan kan je altijd een gediplomeerde ongediertebestrijder inhuren. Ze zullen gebruik maken van een transparante gel met een lokstof erin. De mieren zullen er heerlijk van smullen en op deze manier het nest van binnenuit uitroeien. Deze gel is helaas alleen maar toegestaan voor gediplomeerde bestrijdingstechnici en niet te koop voor de particuliere markt.

Het middel is zeer effectief en mag zowel binnen als buiten gebruikt worden ter bestrijding van mieren. Wanneer een behandeling goed en nauwkeurig wordt uitgevoerd is één behandeling meestal voldoende. Hou rekening met een bedrag van tussen de 75 – 125 Euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *