muizen in huis bestrijden

Hoe muizen in de keuken bestrijden: onze tips

Muizen, een vervelend probleem wanneer je er mee te maken krijgt. Een type overlast waar je liever niet mee te koop loopt omdat het ergens een bepaalde manier van schaamte met zich mee brengt. Wanneer de muizen met name in je keuken zitten is het extra vervelend omdat je hier met eten bezig bent en omdat dit gewoonweg erg onhygiënisch is. Je bent niet de enige die hier last van heeft en vaak lukt het door middel van een aantal kleine tips het muizenprobleem in je keuken onder controle te krijgen.

Zorg voor een goede hygiëne

Het is heel belangrijk om alles goed schoon te houden. Muizen volgen hun eigen route. Wanneer ze eenmaal een bepaalde route hebben zullen ze deze blijven nemen omdat deze blijkbaar veilig is. Ze laten hier hun geur (buiksmeer) op achter om zo de route altijd makkelijk terug te vinden. Maak daarom altijd goed schoon met een sterk ruikend schoonmaakmiddel. Echt goed boenen zolang je overlast hebt. Doe dit iedere dag op alle plaatsen dat je overlast hebt. Ook het aanrechtblad mee pakken en vergeet al helemaal de keukenkastjes niet.

Het bewaren van je etenswaren in afgesloten bakken is een zeer belangrijke tip. Probeer de voedselbron van muizen te ontnemen. Wanneer er niks meer te halen valt zal het probleem al snel verholpen worden. Mocht je echter weer terugvallen in je oude patroon dan is de kans groot dat de muizen ook weer tevoorschijn komen.

Waar komen de muizen vandaan

Het is belangrijk om uit te zoeken waar de muizen vandaan komen. Wanneer ze uitsluitend in de keuken zitten kan je er van uitgaan dat ze hier ergens een ingang je woning in hebben gevonden. Trek de plint onder je keuken eens weg en kijk eens naar openingen. De kans is groot dat je open leidingdoorvoeren hebt. Hiermee bedoelen we dat er hoogstwaarschijnlijk leidingen de grond in gaan (aan- en afvoer van water, elektra, etc) waardoor muizen naar binnen kunnen komen. Open doorvoeren in wanden komen ook vaak voor.

Wering aanbrengen

Als je eenmaal hebt ontdekt waar de muizen vandaan komen is het zaak om ervoor te zorgen dat ze niet meer je keuken in kunnen komen. Purschuim en papier zijn hierbij niet goed genoeg in het weren van muizen. Begin met een laagje staalwol (pannenspons) en duw dat goed stevig in de opening. Breng hier vervolgens een zachtblijvende kit overheen. Muizen kunnen door beide materialen niet heen knagen waardoor je de opening echt goed dicht hebt gemaakt. Een goede kit die je kunt gebruiken is ‘muisstop’ deze is online verkrijgbaar in ongediertewinkels.

Muizen wegvangen

De kans is groot dat je met bovenstaande tips al geen overlast meer hebt. Mocht dit nog wel het geval zijn kan je wat muizenklemmen aanbrengen. Doe hier geen blokje kaas op maar een goede pindakaas, muizen zijn hier gek op! Zet de muizenvallen op de plek waar de overlast is en je zult zien dat je ze redelijk snel weg vangt. Je kunt ook doosjes met gif plaatsen, dit is echter minder milieuvriendelijk.

Uitbesteden aan een professional

muizen in de keukenWanneer je bovenstaande om wat voor reden niet wilt of kunt kan je er natuurlijk voor kiezen om dit door een professional uit te laten voeren. Door het hele land zijn voldoende bedrijven te vinden met goed opgeleide mensen die dit probleem voor je kunnen oplossen. 2 – 3 bezoeken zullen hier naar verwachting voor nodig zijn. De kosten zijn meestal tussen de 75 en 125 Euro per bezoek. Wanneer de wering lastig is of veel is kan hier een extra bedrag voor gerekend worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *