Kan je allergisch zijn aan wespen

Kan je allergisch zijn aan wespen?

Je kent het wel, die warme zomerdagen waarop je heerlijk buiten wilt genieten van het mooie weer. Je hebt een gezellige picknick in het park gepland, maar dan komen ze tevoorschijn – wespen! Voor sommige mensen kan een ontmoeting met deze gevleugelde insecten meer zijn dan alleen een hinderlijke ervaring. Sommigen ontdekken dat ze allergisch zijn voor wespensteken, en dat kan potentieel gevaarlijk zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Kan je allergisch zijn aan wespen?” en bespreken we de symptomen, behandeling en preventieve maatregelen.

Allergieën: Een Snelle Inleiding

Voordat we duiken in de specifieke allergie voor wespen, laten we kort uitleggen wat een allergie eigenlijk is. Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof, die een allergeen wordt genoemd. Voor sommige mensen kunnen gewone stoffen, zoals pollen, dierenhaar of insectenbeten, een allergische reactie veroorzaken.

Wespensteekallergie: Wat Gebeurt Er In Je Lichaam?

wespenWanneer een niet-allergisch persoon gestoken wordt door een wesp, ervaart hij of zij vaak alleen lokale symptomen zoals roodheid, zwelling en pijn rond de steekplek. Maar voor mensen met een allergie werkt het anders. Wanneer een wespensteek een allergische reactie uitlokt, komt het immuunsysteem in actie en begint het antilichamen en histamine vrij te geven.

Histamine is verantwoordelijk voor de meeste allergische symptomen. Het veroorzaakt zwelling van de weefsels, jeuk, netelroos en kan zelfs de luchtwegen vernauwen, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Dit kan leiden tot een levensbedreigende reactie, zoals anafylaxie.

Symptomen van een Wespensteekallergie

Hoe weet je of je allergisch bent voor wespensteken? Nou, als je gestoken wordt en een van de volgende symptomen ervaart, is de kans groot dat je een allergische reactie hebt:

 1. Zwelling op afstand van de steekplek: In tegenstelling tot een normale reactie, kan een allergische reactie zwelling veroorzaken die verder weg van de steekplek optreedt. Bijvoorbeeld, als je in je hand wordt gestoken, kan je hele arm opzwellen.
 2. Ademhalingsproblemen: Als je moeite hebt met ademhalen, een piepende ademhaling hebt of kortademig bent na een wespensteek, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
 3. Netelroos en jeuk: Een allergische reactie kan ook leiden tot plotselinge netelroos op delen van je lichaam die niet in de buurt van de steekplek liggen.
 4. Duizeligheid of flauwvallen: Ernstige allergische reacties kunnen duizeligheid en flauwvallen veroorzaken, wat een teken kan zijn dat je lichaam in gevaar is.
 5. Buikpijn, misselijkheid en braken: Soms kunnen allergische reacties ook gastro-intestinale symptomen veroorzaken.

Als je een of meerdere van deze symptomen ervaart na een wespensteek, zoek dan onmiddellijk medische hulp, want dit kan wijzen op een allergische reactie.

De Gevaren van Anafylaxie

Een van de meest ernstige en gevaarlijke gevolgen van een wespensteekallergie is anafylaxie. Dit is een plotselinge en levensbedreigende allergische reactie die binnen enkele minuten tot een uur na de steek kan optreden. Anafylaxie treedt meestal op bij mensen die al eerder een ernstige allergische reactie op een wespensteek hebben gehad.

Symptomen van anafylaxie zijn onder andere:

 • Ernstige zwelling van de keel, waardoor ademhalingsmoeilijkheden ontstaan.
 • Een snelle hartslag en een lage bloeddruk.
 • Ernstige kortademigheid.
 • Ernstige netelroos over het hele lichaam.
 • Verwarring of bewustzijnsverlies.

Anafylaxie is een noodgeval dat onmiddellijke medische aandacht vereist. Als je iemand kent die allergisch is voor wespensteken en deze symptomen vertoont na een steek, bel dan onmiddellijk een ambulance.

Behandeling van Wespensteekallergieën

Als je weet dat je allergisch bent voor wespensteken of als je onlangs een ernstige allergische reactie hebt gehad, moet je altijd een epinefrine-auto-injector (bijvoorbeeld een EpiPen) bij je hebben. Epinefrine is een hormoon dat het immuunsysteem onderdrukt en de symptomen van anafylaxie verlicht.

Als je gestoken wordt en een milde allergische reactie hebt (lokale zwelling en roodheid), kan het nemen van een antihistaminicum zoals cetirizine of loratadine helpen om de symptomen te verminderen.

Echter, als je een ernstige allergische reactie hebt en anafylaxie vermoedt, wacht dan niet op de symptomen om erger te worden. Gebruik onmiddellijk je epinefrine-auto-injector en bel een ambulance.

Preventie: Hoe Wespensteken Te Voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, vooral als het gaat om wespensteken. Hier zijn enkele tips om wespensteken te voorkomen:

 1. Blijf Kalm en Vermijd Zwaaien: Wespen kunnen agressief reageren als ze zich bedreigd voelen. Als er een wesp in de buurt is, sla er dan niet naar, maar blijf rustig en beweeg langzaam.
 2. Dek Voedsel Af: Wespen worden aangetrokken door voedsel, dus houd eten en drankjes afgedekt als je buiten eet.
 3. Vermijd Felgekleurde Kleding: Felgekleurde kleding en bloemmotieven kunnen wespen aantrekken. Probeer in plaats daarvan neutrale kleuren te dragen.
 4. Controleer Op Nesten: Als je vaak last hebt van wespen in je tuin of huis, controleer dan op wespennesten en laat ze professioneel verwijderen.
 5. Gebruik Wespenvallen: Plaats wespenvallen op strategische plaatsen om wespen weg te lokken van de plekken waar je verblijft.
 6. Houd Zoetigheden Gesloten: Wespen zijn dol op zoetigheid, dus zorg ervoor dat je limonade, sap en snoepjes goed afgedekt zijn.

Wesp

Kan je allergisch zijn aan wespen? Ja, dat kan zeker, en het is belangrijk om de symptomen van een wespensteekallergie serieus te nemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent, zoek dan onmiddellijk medische hulp en zorg ervoor dat je altijd een epinefrine-auto-injector bij je hebt.

Wees bewust van de preventieve maatregelen om wespensteken te voorkomen, zodat je zonder zorgen van het buitenleven kunt genieten. Als je allergisch bent voor wespensteken, neem dan contact op met een allergoloog voor verdere evaluatie en beheer van je allergie.

Onthoud dat jouw veiligheid voorop staat, dus wees altijd alert en geïnformeerd als het gaat om wespen en andere insecten die je op je pad kunt tegenkomen. Geniet van je zomer en wees voorzichtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *