wespensteek gevaarlijk

Is een wespensteek gevaarlijk?

Dit is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. En op zich is dat een logische en ook wel goede vraag. Het antwoord is echter niet helemaal zwart / wit, er zit een groot grijs gebied is wat we ook graag willen benoemen. Het is wel een feit dat een wespensteek bij vrijwel iedereen flink pijn doet

Wespenallergie

wespenIn Nederland is ongeveer 1% van de bevolking allergisch voor insectenbeten, hier van dus ook de steek van een wesp onder. Op jaarbasis gaan overlijden er gemiddeld 2 – 5 personen per jaar aan het gif van insecten. Helaas weet je niet van tevoren of je allergisch bent voor een wespensteek. Op het moment dat je gestoken bent en je een enorme bult krijgt van wel 10cm doorsnee en je het daarbij ook nog eens flink benauwd krijgt, over de gehele huid zwellingen en het gevoel krijgt het bewustzijn te verliezen, dan is het zaak om zo snel mogelijk met iemand naar de spoedeisende hulp te gaan of nog beter 112 te bellen.

Zeker als dit voor de eerste keer gebeurt, is dit allemaal nieuw voor je en weet je niet wat er aan de hand is. De allergie kan ook optreden als je al eerder gestoken bent door een wesp en er toen niks aan de hand was. Wanneer je weet dat je allergisch bent is het belangrijk om in het wespenseizoen een EpiPen bij je te dragen. Hierin zit een adrenaline wat je tijdelijk sterker maakt, maar ondanks deze prik zal je alsnog direct naar het ziekenhuis moeten.

Wel of niet uitzuigen

Wanneer je gestoken bent zijn er veel mensen die dit direct uitzuigen. De meningen hierover zijn verschillend hoewel de meeste artsen vinden dat dit wel een goed idee is. Het belangrijkste is om direct de angel uit je huid te krijgen. Deze kan nog gif bevatten en zo de steek erger maken. Dit kan je natuurlijk met een pincet doen, maar wanneer je die niet in de buurt hebt kan je het inderdaad uitzuigen. De kans is groot dat als je snel bent er nog wat gif bij zit, slik dit nooit door en spuug het altijd uit!

Tips nadat je gestoken bent

Op het moment dat je gestoken bent zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om direct te doen.

  • direct de steek uitzuigen.
  • Direct koelen met ijs of een coolpack, deze zijn bij de winkel te koop
  • Gebruik verzachtende zalf op de steek. Capendula (ook gekend als goudsbloem én populair in thee!) is hiervoor heel geschikt en verkrijgbaar bij de apotheek en drogist

Een wespensteek in mond of hals

Op het moment dat je in je mond of hals wordt gestoken is het belangrijk om direct contact met de huisarts op te nemen. Deze huisarts bekijkt je situatie en hoe het het voor staat. Het grote gevaar van een wespensteek op deze plek zit hem in het opzwellen van je keel waardoor je problemen krijgt met je ademhaling. Direct een ijsblokje in je mond om te koelen is heel belangrijk en kan de zwelling tegengaan.

Waarom steken wespen?

Wespen steken alleen op het moment dat ze zich bedreigd voelen of in het nauw zitten. Als je op of tegen een wesp gaat zitten is de kans groot dat  ze steken. Daarnaast is het verstandig om rustig te blijven als ze om je heen zitten. Een slaande beweging werkt juist averechts en daarna vergroot je de kans om gestoken te worden.

Wanneer je bij hun nest bezig bent of de aanvliegroute verstoord kan het zijn dat je door vele wespen wordt aangevallen. Het beste kunnen je zo snel mogelijk wegrennen in deze situatie. Wanneer je vaak gestoken bent moet je altijd de dokter bellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *