muizen in de kinderopvang

Muizen in de kinderopvang: hoe aanpakken?

Het klinkt natuurlijk te gek voor woorden, maar helaas komt het veel vaker voor dan dat je zou denken. Op de plek waar jouw klanten hun meest dierbare bezit achterlaten (de kids) heb je overlast van muizen. Je zit met je handen in het haar, wat kan je er tegen doen en hoe zorg je ervoor dat niemand erachter komt want dit kan natuurlijk voor een behoorlijke reputatie schade zorgen. Je zult niet het eerste kinderdagverblijf zijn waar mensen hun kinderen vanaf halen omdat er overlast is van muizen. Maar geen paniek, met behulp van onderstaande tips en het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder kan je hier binnen afzienbare tijd afkomen!

Zorg voor goede hygiëne

Overlast van muizen in het kinderdagverblijf valt en staat met een goede hygiëne. Het dagelijks schoonmaken is natuurlijk heel belangrijk, maar op het moment dat je overlast hebt, is het nog veel belangrijker. Uitwerpselen en urine met goed schoonmaakmiddel verwijderen. Dit voor de veiligheid van de kinderen, maar ook om de sporen voor de muizen te verwijderen. Je verwijdert de looproute waardoor ze zich minder snel verplaatsen door je pand.

muis Zoals iedereen weet knoeien kleine kinderen regelmatig. Broodkruimels, crackers, etc… dit laat allemaal kruimels achter op de vloer die muizen heel lekker vinden. Zorg er echt voor dat dit goed schoongemaakt wordt. Voordat men naar huis gaat nog even stofzuigen of een dweil onder de tafel zodat er echt niks meer te halen valt.

Daarnaast is het belangrijk om alle etenswaren te bewaren in goed afgesloten plastic bakken. Ook als het in keukenkastjes ligt. Muizen hebben maar weinig ruimte nodig en deze ruimte is vaak eenvoudig te vinden voor muizen in het keukenkastjes.

Zorg dat het pand bouwkundig muisdicht is

Ongediertebestrijding begint eigenlijk bij dit punt. Zorg ervoor dat ongedierte geen kans krijgt om je pand binnen te komen en dat je pand onderverdeeld is in compartimenten. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt best mee.

Loop een rondje buiten om je pand en kijk naar gaatjes en openingen groter dan 1 cm. Heb je open stootvoegen in de muur? Sluit ze af met bijenbekjes. Muizen (en ander ongedierte) krijgen geen kans meer om binnen te komen. Wellicht heb je open leidingdoorvoeren in je buitenmuur? Vaak heb je dit bij een airco. Muizen kunnen door de opening tussen de leiding en stenen muur binnen komen. Dit kan je dichtmaken met staalwol en kit. Op deze manier loop je je volledige pand rond.

Aan de binnenkant van je pand is het ook belangrijk om alles dicht te maken. Zitten er open doorvoeren in je meterkast of in de keuken? Zijn er buitendeuren met een kier? Dit alles is op te lossen met staalwol, kit en weringsborstels. Zodra muizen geen kans meer hebben zich inpandig te verplaatsen krijg je de problemen onder controle.

Regelmatige controle door een professional

Voor de kinderopvang is het aan te raden om een contract met een ongediertebestrijder af te sluiten.

Op het moment dat je een contract afsluit voor bijvoorbeeld acht keer per jaar komt er dus ook daadwerkelijk acht keer per jaar iemand langs voor een periodieke controle. Afhankelijk van het contract worden één of meerdere soorten ongedierte controleert. Op het moment dat er tijdens een controle iets aan de hand is kan de bestrijder direct actie ondernemen om de overlast de kop in te drukken.

Let er op dat als het jouw kinderopvang is je de bestrijder opdracht geeft geen giftige middelen te gebruiken. Dit is echt ‘not done’ in de kinderopvang en veel toxische middelen. Wanneer kinderen dit in handen krijgen kan het vervelende situaties opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *