muis spouwmuur

Last van ongedierte? Stootvoegen moeten dicht!

Stootvoegen, je kent ze wel, die kleine openingen tussen de bakstenen in je buitenmuur. Deze stootvoegen zitten er om ventilatie van je muur mogelijk te maken. Zie het een beetje als dat je na het douchen de deur van de badkamer open laat staat zodat je het even laat ventileren om schimmel te voorkomen. Zo werkt het ook met de spouwmuur. Deze moet geventileerd worden zodat er aan de binnenkant gaan vocht en schimmel in komt te staan. Maar wat hebben die openingen nou precies te maken met ongedierte? Heel veel, dat gaan we je hieronder uitleggen.

muis StootvoegenOngedierte kan eenvoudig in de spouwmuur van je huis komen doordat ze makkelijk binnenkomen door de stootvoegen in je woning. Het zijn met name muizen waar we in dit artikel over praten, maar ook wespen zien we vaak nestelen in de spouwmuur. Wanneer muizen eenmaal in de spouwmuur zitten kunnen ze hiervandaan eenvoudig een plekje naar binnen in je huis vinden. Dit kan via de kruipruimte, maar vaak ook wel via de zolder.

Wanneer muizen in de kruipruimte zitten kunnen ze veelal gemakkelijk binnenkomen via open leidingdoorvoeren in de meterkast, keuken of andere plekken. Omdat je geen overlast van ongedierte wilt hebben in je huis is het belangrijk om dit preventief aan te pakken en er daardoor voor te zorgen dat beestjes niet meer via die open stootvoegen de spouwmuur in kunnen komen.

Het is niet goed om de stootvoegen met cement dicht te maken, je zorgt er hiermee voor dat ventilatie niet meer mogelijk is wat een essentieel onderdeel is van de stootvoegen. Het is daarom zaak om de stootvoegen dicht te maken zonder dat ze hun functie verliezen, gelukkig is dit heel eenvoudig te doen met klemmetjes of gaas.

Bijenbekjes

De klemmetjes heten bijenbekjes, deze zijn verkrijgbaar in 5cm en 7cm hoog en passen daardoor nauwkeurig in de stootvoegen. Je sluit de stootvoegen hiermee effectief af voor ongedierte, maar ventilatie blijft mogelijk. Voor een woonhuis heb je gemiddeld tussen de 20 – 40 stootvoegen, de prijs is grofweg 1,50 Euro per stuk, dus voor een klein bedrag zorg je ervoor dat de muizen niet meer je huis kunnen binnendringen.

Weringsgaas

Weringsgaas is ook een optie, dit zit vaak op een rol en knip je af met een ijzertang. Vervolgen duw je dit met een plamuurmes de open stootvoeg in waarmee je deze ook snel en makkelijk afsluit voor ongedierte. Dit gaas is heel goedkoop. Voor ons gevoel sluiten de bijenbekjes beter af en zie je deze ook beter zitten waardoor het ook beter te controleren is. Iedere muis of wespennest dat niet meer binnenkomt hoeft in de toekomst ook niet bestreden te worden wat een hele hoop geld bespaard.

De bijenbekjes en weringsgaas zijn op diverse plekken op internet te bestellen voor niet al te veel geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *